Sina Akkurt
Advokat/Partner
MER OM Sina
Vi på Creo Advokater är skickliga ombud.
Tvistemål i allmän domstol inleds vanligtvis med att käranden (den som kräver något av någon) lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten. Stämningsansökan måste uppfylla vissa krav, bland annat måste stämningsansökan innehålla ett tydligt specificerat yrkande (vad käranden kräver) samt relevanta omständigheter som stödjer kravet. Vidare ska bevisning bifogas där käranden måste specificera vad varje bevis avser att styrka. Det är vanligt att vänta med hela eller delar av bevisningen tills det klart framgår vad parterna är oeniga om i beskrivningen av vad som hänt. För att ge in stämningsansökan så bör man vara övertygad om att man har en god möjlighet till framgång och har en tillräckligt stark rättslig grund till stöd för sin övertygelse.
När tingsrätten mottagit en korrekt och komplett stämningsansökan beslutas om utfärdande av stämning. Svaranden (den som käranden kräver något av) får viss tid på sig att inkomma med svaromål. I svaromålet ska svaranden ange sin inställning till kärandens yrkanden och grunder för bestridandet (varför käranden inte ska få igenom sina krav) samt eventuellt egna bevis. Därefter sker oftast ytterligare skriftväxling mellan parterna för att parternas ståndpunkter ska tydliggöras.
Ett svaromål måste inges inom en viss tid. Om svaranden missar tidsfristen kan tingsrätten utfärda en tredskodom, som innebär att tingsrätten dömer i enlighet med kärandens yrkanden baserat på den information som redan lämnats in. Läs mer om tredskodom här.
Efter den inledande skriftväxlingen kallar tingsrätten parterna till en muntlig förberedelse. Syftet med förberedelsen är att klargöra vilka frågor som är tvistiga mellan parterna och vilka bevis som ska läggas fram. Under förberedelsen undersöker rätten om det går att förlikas, d v s om parterna kan komma överens.
Det är vanligt att många tvister förliks senast vid den muntliga förberedelsen. Det sparar tid och resurser för alla inblandade men betyder också att käranden inte helt får igenom sin vilja.
Vid sammanträdet planeras också den fortsatta handläggningen och för käranden är det särskilt viktigt att tingsrätten sätter ut ett datum för när förberedelsen ska vara avslutad och när huvudförhandlingen ska ske. Tingsrätten ska alltid bestämma en tidplan där först käranden och sedan svaranden ska ge in slutlig bevisuppgift och andra relevanta handlingar.
Målet avgörs baserat på vad som framkommer på huvudförhandlingen. Under förhandlingen åberopar parterna allt som ska ingå i bedömningen inklusive bevisen. Först håller käranden sakframställan sedan är det svarandens tur. Varje part försöker vara pedagogiska och övertygande och ha tillräckligt bra bevisning genom förhör med parter, vittnen och eventuella sakkunniga. Allt för att försöka övertyga rätten om att rättens vågskål ska väga över till deras fördel. Slutligen håller parterna sina pläderingar, där de sammanfattar sina bästa argument för varför just de själva och inte den andre ska vinna målet.
Efter huvudförhandlingen tar det vanligtvis tre veckor innan dom meddelas. Domen avslutar processen i tingsrätten. Om någon av parterna är missnöjd med domen, kan den överklagas till hovrätten inom tre veckor.
Det varierar från år till år hur många överklagade mål som kommer upp i hovrätten men schablonvis kan man räkna med att cirka 40 procent av skickligt överklagade mål får prövningstillstånd. Av de mål som sedan prövas i hovrätten blir oftast någon ändring i cirka 50 procent av fallen. Det betyder att om man har förlorat i tingsrätten men får prövningstillstånd i hovrätten så har man en bra chans att få domen ändrad. Det betyder också att om man vunnit i tingsrätten men motparten fått prövningstillstånd så löper man en mycket stor risk att domen ändras.
Om man som käranden inte från början är inställd på att försöka få prövningstillstånd oh om man mot förmodan förlorar bör man inte ge in stämningsansökan alls.
Om ni önskar biträde i eller inför en tvist överväger Creo Advokater om ni har tillräckligt goda möjligheter för att det ska vara meningsfullt för er att anlita oss.
När vi väl bestämt oss för att ta oss an ert fall, och ni ömsesidigt bestämt er för att anlita oss, så hjälper vi er att ta vara på alla möjligheter till framgång som finns och dyker upp längs vägen, till förlikning eller lagakraftvunnen dom.
Medarbetare
Sina Akkurt
Sina har omfattande erfarenhet som processförare på Skatteverket samt därefter på advokatbyrå.
Hon arbetar med affärsjuridik, tvistlösning, bolagsrätt och hyres- och avtalsrättsliga frågor. Hon har även erfarenhet av komplicerade bodelningstvister med större värden.
Utöver den omfattande praktiska erfarenheten har hon utöver juristexamen även en fil.kand i företagsekonomi.
Denna bakgrund ger ett mervärde för klienten som behöver stöd i bolags- och delägarfrågor.
Tveka inte att höra av dig till Sina om du behöver biträde i tvist eller för juridisk rådgivning.
STÄNG
Lotta Stylander
Lotta har en juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen och lång erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG
Paul Lehecka
Paul avlade juristexamen vid Lunds universitet 2003. Paul är van vid att tillämpa juridik kommersiellt och har varit bolagsjurist på AB Svenska Shell där han har arbetat brett inom civilrättens område. Han har därefter, i flertalet år, arbetat med fastighetsrelaterad juridik, huvudsakligen från fastighetsägarens sida och har gedigna kunskaper i hyresrätt, bostadsrätt. arrenden och allmän nyttjanderätt.
Paul har därtill mycket omfattande och god erfarenhet av tvistlösning, såväl utomrättsligt som i domstol.
Pauls breda civilrättsliga kännedom, processvana och pragmatiska tillvägagångssätt resulterar i en dynamisk och kreativ problemlösning på klientuppdraget.
Paul levererar effektiv, affärsmässig och resultatinriktad rådgivning till sina klienter.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Jörn Liljeström
Jörn är byråns grundare och har efter tingstjänstgöring företrätt klienter i domstol i dryga 30 år i tingsrätter från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen.
Han är specialiserad inom tvistlösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han i stor utsträckning även arbetat med de frågor som kan uppstå för styrelsen i bostadsrättsföreningar och för fastighetsägare. Han biträder även utanför domstol och är en skicklig förhandlare. Han kan även anlitas i skiljeförfarande. Han hjälper ägare och bolag med alla typer av bolagsrättsliga frågor inklusive transaktioner med allt som hör till det.
Han har praktisk erfarenhet av de flesta civilrättsliga problem och tvister som kan uppstå och prövas i domstol. Erfarenheten ger förmåga att hitta kärnan i svåra frågor, ge goda råd och hitta vägen framåt i olika situationer.
STÄNG
Morgan Modéer
Morgan har en juristexamen från Lunds universitet, kompletterad med företagsekonomi.
Han kommer närmast från sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Karlstad. Han har därmed god erfarenhet av förvaltningsrätt och förvaltningsprocess.
På Creo är han biträdande jurist och arbetar med tvistelösning med särskild inriktning mot affärsjuridik, fastighetsrätt och byggfrågor.
Då han studerat, arbetat och har familj i Köpenhamn så är han även dansktalande.
Tveka inte att höra av dig till Morgan för juridisk rådgivning!
STÄNG