Vad gäller vid motstridiga uppgifter i köpehandlingar för fast egendom?

Högsta domstolen, 5 juli 2016, mål nr T 1834-15

Högsta domstolen avgjorde en tvist om bättre rätt till en del av en fastighet när det förekommer motstridiga uppgifter i köpekontrakt och köpebrev.

PARTER/SAKEN

Säljaren RN mot köparna AA och JT. Målet har prövats i högsta domstolen efter att RN överklagat tidigare domar från tingsrätt och hovrätt.

Parterna var oeniga om huruvida en specifik del av en fastighet omfattades av köpet eller inte.

BAKGRUND

Den 17 juni 2008 undertecknades ett köpekontrakt där RN överlät en fastighet till AA och JT. I kontraktet angavs att köpet omfattade en del av fastigheten, vilket framgick av en bifogad kartskiss. Den omtvistade delen, en så kallad utäga på cirka 2 hektar, var enligt kartskissen inte inkluderad i köpet. Ett par månader senare, den 25 augusti 2008, upprättades ett köpebrev där det i stället angavs att hela fastigheten överläts, utan något undantag för utägan. Baserat på köpebrevet erhöll AA och JT lagfart för hela fastigheten, inklusive utägan. När RN upptäckte att köpebrevet och lagfarten inkluderade den del av fastigheten som enligt köpekontraktet skulle undantas, ansåg han att det skett ett misstag och väckte talan om bättre rätt till den specifika delen.

Tingsrätten och hovrätten gick emot RN och menade att köpebrevet tydligt angav att hela fastigheten skulle överlåtas, inklusive utägan. RN överklagade domen till HD.

DOMEN

HD fastställde att RN hade bättre rätt till den omstridda delen av fastigheten enligt köpekontraktet. Domstolen befriade RN från skyldigheten att ersätta motpartens rättegångskostnader i tidigare instanser. Istället ska AA och JT solidariskt ersätta RN för rättegångskostnader i alla instanser.

SKÄLEN

Högsta domstolen betonade att köpekontraktet utgör den grundläggande avtalsdokumentationen vid fastighetsöverlåtelser och därför har större rättslig vikt än köpebrevet. I köpekontraktet hade parterna uttryckligen avtalat om att utägan inte skulle ingå i försäljningen, vilket tydligt framgick av den bifogade kartskissen. HD fann att det inte fanns några indikationer på att parterna avsåg att förändra eller utvidga överlåtelsen genom köpebrevet. Domstolen betonade att köpebrevet främst tjänar som en bekräftelse på att köpeskillingen har betalats och att fastighetsöverlåtelsen därmed slutförts. I situationer där köpekontrakt och köpebrev är motstridiga, ansåg HD att köpekontraktet normalt sett ska ha företräde, såvida det inte finns tydliga bevis för att parterna avsett att ändra avtalet genom köpebrevet.

ALLMÄNNA RÅD

Vid köp av fastigheter bör parter vara medvetna om att köpekontraktet i de flesta fall väger tyngre än köpebrevet, särskilt när det gäller vad som faktiskt ingår i överlåtelsen. Det är därför viktigt att noggrant granska och tydligt reglera alla detaljer i köpekontraktet för att undvika framtida tvister.

För mer information om fallet, läs här.

    KONTAKTA OSS

    Har ni några frågor ni vill diskutera eller ha råd i aktuella ärenden
    är ni välkomna att ta kontakt med oss antingen via telefon eller e-post.

    Tack!

    Creo kommer att kontakta dig inom kort.

    Till startsidan