Kan bostadsrättshavare överklaga sent vid uteblivet meddelande om bygglov?
Högsta domstolen, 2 juli 2020, mål nr Ö 3722-19
Högsta domstolen har bevilja två bostadsrättshavare återställande av försutten tid för att överklaga ett bygglovsbeslut som de inte hade blivit underrättade om.
PARTER/SAKEN
Bostadsrättshavarna UH och CW mot Åke Sundvall Byggnads AB, som ansökte om bygglovet.
Tvisten rör ansökan om återställande av försutten tid för att överklaga ett bygglovsbeslut som UH och CW menar att de inte fick information om i tid.
BAKGRUND
Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms kommun beslutade att bevilja bygglov för uppförandet av ett flerbostadshus på fastigheten Rörtången 1 i Gubbängen. Beslutet kungjordes i Post- och Inrikes Tidningar och meddelades till närliggande bostadsrättsföreningar, men inte direkt till UH och CW, som bor i en av föreningarna. När de senare överklagade bygglovsbeslutet, avvisades deras överklagande som för sent inkommet.
DOMEN
Högsta domstolen ändrade Mark- och miljööverdomstolens beslut och beviljade UH och CW återställande av försutten tid. Detta innebär att deras överklagande ska behandlas som om det inkommit i tid, och beslutet ska nu omprövas.
SKÄLEN
Domstolen konstaterade att Stadsbyggnadsnämnden inte hade gjort tillräckliga ansträngningar för att identifiera och underrätta de bostadsrättshavare som kunde vara berörda av bygglovsbeslutet. Eftersom UH och CW därmed inte fått meddelandet i tid, ansågs de ha laga förfall för att inte ha överklagat beslutet inom föreskriven tid.
ALLMÄNNA RÅD
För bostadsrättsföreningar och deras medlemmar är det viktigt att vara medveten om att de har rätt att bli underrättade om bygglovsbeslut som påverkar deras boende. Om ett sådant beslut inte meddelas i tid, kan det finnas möjlighet att ansöka om återställande av försutten tid för att få överklaga beslutet.