Kan möjligheten att överklaga bygglov påverkas av ett grannyttrande?

Högsta domstolen, 12 juli 2014 mål nr T 5554-13

I denna dom från Högsta domstolen prövas om ett tidigare lämnat grannyttrande i samband med ett bygglov hindrar grannar från att senare överklaga ett beviljat bygglov.

PARTER/SAKEN

Grannarna EB, OB, BS och CS (klagande) mot byggnadsnämnden i Halmstads kommun och ansökaren om bygglov EV (motparter) i Högsta domstolen.

Frågan i målet är om grannarna, som tidigare hade godkänt bygglovet i ett yttrande, fortfarande har rätt att överklaga beslutet.

BAKGRUND

EV ansökte om bygglov för att uppföra ett bostadshus på en fastighet i Halmstads kommun, vilket skulle innebära en avvikelse från detaljplanen. Grannarna EB, OB, BS och CS, som äger angränsande fastigheter, hade inget att erinra mot bygglovet i sina yttranden.

Efter att bygglovet beviljats, upptäckte dock grannarna att det planerade huset skulle ha en betydande negativ inverkan på deras fastigheter, särskilt när det gäller insyn och ljusinsläpp. De menade att dessa konsekvenser inte hade varit tydliga vid den ursprungliga ansökan och att de nu insåg allvaret i hur bygget skulle påverka deras boendemiljö.

DOMEN

Högsta domstolen beslutade att grannarnas tidigare godkännande i grannyttrandet inte hindrar dem från att överklaga bygglovet. Därmed undanröjde Högsta domstolen Mark- och miljödomstolens beslut och återförvisade målet dit för ny prövning. Grannarna vann därmed målet.

SKÄLEN

Högsta domstolen fastställde att ett grannyttrande inte är bindande för framtida prövningar och att grannarna har rätt att återta sitt godkännande när de överklagar ett beslut om bygglov. Rätten konstaterade att ett överklagande av bygglov vanligtvis innebär att ett tidigare godkännande anses återkallat.

ALLMÄNNA RÅD

För de som ansöker om bygglov är det viktigt att notera att ett godkännande från grannar inte automatiskt betyder att de förlorar sin rätt att överklaga ett beslut. Därför bör bygglovshandläggare och fastighetsägare vara beredda på att även tidigare godkända ansökningar kan möta motstånd i högre instanser.

För mer information om fallet, läs här.

    KONTAKTA OSS

    Har ni några frågor ni vill diskutera eller ha råd i aktuella ärenden
    är ni välkomna att ta kontakt med oss antingen via telefon eller e-post.

    Tack!

    Creo kommer att kontakta dig inom kort.

    Till startsidan