Kan du motsätta dig grannens byggnation om det påverkar din fastighet?

Högsta domstolen, 28 december 2021, mål nr T 1858-21

Högsta domstolen avgjorde frågan om en fastighetsägare har rätt att motsätta sig grannens byggnation när den medför skada på den egna fastigheten. Grannens bygglov beviljades ursprungligen, trots invändningar om skada, men Högsta domstolen fann att skadan var tillräcklig för att avslå bygglovet.

PARTER/SAKEN

PS mot UB och UJ samt Miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebackens kommun i Högsta domstolen. PS gjorde en tillbyggnad på sitt garage som ledde till skada på UB och UJs bostadshus.

Frågan gällde om PS skulle få bygglov för en tillbyggnad på sitt garage, vilket av UB och UJ ansågs orsaka skada på deras fastighet.

BAKGRUND

PS hade utfört en tillbyggnad på sitt garage som innebar att takhöjden höjdes. Detta ledde till att en del av takfoten på UB och UJs bostadshus kapades, vilket de ansåg utgjorde en betydande skada. Efter att först ha fått bygglov av Miljö- och byggnadsnämnden överklagade UB och UJ beslutet, vilket slutligen hamnade i Högsta domstolen.

DOMEN

Högsta domstolen avslog PS
överklagande och fastställde att bygglovet inte kunde beviljas, eftersom åtgärden orsakade en betydande olägenhet för UB och UJ. Detta innebär att PS förlorade målet och får stå för rättegångskostnaderna.

SKÄLEN

Domstolen bedömde att skadan som orsakades av att vindskivan på UB och UJs hus kapades var ett faktiskt ingrepp och en betydande olägenhet. Trots att bygglovet från början var förenligt med detaljplanen, kunde inte åtgärden tillåtas eftersom den inkräktade på grannfastigheten och därmed kränkte grannarnas rättigheter.

ALLMÄNNA RÅD

Du kan motsätta dig grannens byggnation om den medför skada på din fastighet. Vad som räknas som skada kan vara svårt att bedöma, men en tumregel är att det ska röra sig om faktiska ingrepp, såsom när en byggnation gör det svårt att underhålla din fastighet eller när en del av din byggnad påverkas direkt, exempelvis om en del av din fastighet måste rivas eller ändras för att grannens byggnation ska kunna genomföras.

För mer information om fallet, läs här.

    KONTAKTA OSS

    Har ni några frågor ni vill diskutera eller ha råd i aktuella ärenden
    är ni välkomna att ta kontakt med oss antingen via telefon eller e-post.

    Tack!

    Creo kommer att kontakta dig inom kort.

    Till startsidan