Behövs kvalificerad majoritet vid stämmobeslut om omstritt balkongbygge?

Högsta domstolen, 11 april 2012, mål nr T 1829-10

Högsta domstolen prövade om en bostadsrättsförenings stämmobeslut om att bygga balkonger kunde hindras av en kvalificerad minoritet av medlemmar som ansåg sig negativt berörda av beslutet. Fallet är särskilt relevant för bostadsrättsföreningar som står inför liknande situationer där vissa medlemmar motsätter sig förändringar som kan påverka deras boende.

PARTER/SAKEN

Bostadsrättsföreningen Lyran 6 (klagande) mot bostadsrättshavarna som ansökt om tillstånd för balkongbygget JYO, JS och AS (motparter) i Högsta domstolen.

Saken gäller klandertalan avseende ett stämmobeslut i bostadsrättsföreningen där klaganden ifrågasatte om beslutet om balkongbyggen kunde genomföras utan kvalificerad majoritet.

BAKGRUND

Tre bostadsrättshavare i Bostadsrättsföreningen Lyran 6 begärde tillstånd att bygga balkonger till sina lägenheter. Frågan togs upp på föreningens årsstämma där stämmans ordförande konstaterade att ett positivt beslut krävde en kvalificerad majoritet, det vill säga att minst två tredjedelar av de röstande skulle säga ja. Vid omröstningen röstade åtta medlemmar för och sju emot, vilket innebar att förslaget avslogs. De bostadsrättshavare som stödde balkongbygget valde då att klandra stämmans beslut vid tingsrätten, med argumentet att det endast borde ha krävts enkel majoritet för att beslutet skulle gå igenom. Tingsrätten gick på klagandenas linje och upphävde stämmans beslut, en dom som sedan fastställdes av Svea hovrätt. Bostadsrättsföreningen överklagade därefter till Högsta domstolen, som nu har prövat fallet.

DOMEN

Högsta domstolen fastställde att beslutet om att bygga balkonger endast krävde enkel majoritet, eftersom det inte var visat att någon annan lägenhet än motparternas skulle påverkas på det sätt som krävs enligt bostadsrättslagen. Därmed vann bostadsrättshavarna målet, och föreningen ålades att ersätta deras rättegångskostnader.

SKÄLEN

Högsta domstolen ansåg att föreningen inte hade kunnat visa att fler bostadsrättshavare än de som motsatte sig byggandet skulle påverkas negativt av balkongerna. Därmed var det inte nödvändigt att uppnå kvalificerad majoritet. Vidare konstaterades att de bostadsrättshavare som röstade för beslutet hade gett sitt samtycke till förändringarna, vilket medförde att endast enkel majoritet krävdes.

SKILJAKTIG MENING

Justitierådet Martin Borgeke var skiljaktig och menade att målet borde återförvisas till tingsrätten för vidare utredning, eftersom det enligt hans mening fanns brister i hur tingsrätten hade hanterat bevisningen och processledningen.

ALLMÄNNA RÅD

Bostadsrättsföreningar bör säkerställa att alla medlemmar är medvetna om sina rättigheter och skyldigheter enligt föreningens stadgar och bostadsrättslagen. Vid beslut som kan påverka medlemmars boende är det viktigt att noggrant överväga om kvalificerad majoritet krävs och att säkerställa att rätt process följs. Huvudregeln är att enkel majoritet räcker vid beslut på en bostadsrättsförenings stämma, vilket denna dom understryker. Medlemmar som känner sig negativt berörda bör kommunicera sina invändningar tydligt och vid behov söka juridisk rådgivning.

För mer information om fallet, läs här.

    KONTAKTA OSS

    Har ni några frågor ni vill diskutera eller ha råd i aktuella ärenden
    är ni välkomna att ta kontakt med oss antingen via telefon eller e-post.

    Tack!

    Creo kommer att kontakta dig inom kort.

    Till startsidan