Återgång av misstagsbetalning – när gäller det?
Ett bolag köpte en fastighet. Bolaget ångrade köpet men betalade ändå resterande betalning. Högsta domstolen avgjorde om betalningen skulle återgå till bolaget. Högsta domstolen, 12 april 2023, T 409-22
Vem kan kräva att misstagsbetalning ska betalas tillbaka?
Parterna var Hemverket AB mot OBOS Mark AB.
Tvisten gällde fråga om återgång av misstagsbetalning (condictio indebiti).
Vad hände i rättsfallet?
Hemverket AB, ett fastighetsmäklarföretag, anlitades för att förmedla försäljning av två fastigheter ägda av Fastighets AB Stråvalla II till OBOS Mark AB. Handpenning på 95 000 kr per fastighet betalades in till fastighetsmäklarens klientmedelskonto. Den resterande köpeskillingen skulle betalas kontant på tillträdesdagen. OBOS Mark AB begärde senare återgång av köpen, men betalade ändå in den resterande köpeskillingen, totalt 1 710 000 kr, av misstag. OBOS krävde återbetalning men pengarna deponerades av mäklaren hos Länsstyrelsen. OBOS väckte därför talan för återbetalning av misstagsbetalningen.
Så avgjorde Högsta domstolen om misstagsbetalningen skulle betalas tillbaka
Högsta domstolen ändrade hovrättens dom. Det betydde att OBOS Mark AB förlorade. Hemverket AB befriades från skyldigheten att ersätta OBOS Mark AB för rättegångskostnader i tidigare instanser. Istället fick OBOS Mark AB att ersätta Hemverket AB:s rättegångskostnader.
När ska misstagsbetalning betalas tillbaka?
Rätten konstaterade att OBOS Mark AB:s betalning av köpeskillingarna till Hemverket AB:s klientmedelskonto skedde med rättsgrund, eftersom det fanns en tydlig instruktion från OBOS att betalningen skulle göras till detta konto. Att OBOS senare begärde återgång av köpen påverkade inte mäklarens rätt att ta emot betalningen, eftersom mäklaren uppfattade betalningen som slutlikvid. OBOS misstag att inte annullera betalningen ansågs inte påverka betalningens rättsgrund, vilket gjorde att någon misstagsbetalning inte var tillämplig. Hemverket AB var därför inte återbetalningsskyldig.
Tips och råd: Så skyddar du dig från misstagsbetalningar
Om det finns en tydlig instruktion till vilket konto en betalning ska ske till, anses betalningen ha en rättsgrund. Om du betalar av misstag ska du genast annullera betalningen. Vid fastighetsköp finns ofta en tydlig betalningsinstruktion och därför en rättsgrund. Att begära en återgång av ett fastighetsköp påverkar inte rätten för fastighetsmäklare att ta emot resterande köpeskilling då detta kan uppfattas som slutlikvid och en del av köpeavtalet. Om du har begärt återgång av fastighetsköpet saknas anledning att föra över resterande köpeskillingen.
Som huvudregel vid misstagsbetalning gäller att den som av misstag har gjort betalning har rätt att återfå pengarna. För att detta ska bli aktuellt ställs dock följande krav
1. Betalaren faktiskt trott att något ska betalas, och
2. att ingen fordran, det vill säga krav eller anspråk, faktiskt existerade.
Det finns dock undantag då återkrav inte kan ske trots att dessa två krav är uppfyllda, dvs om mottagaren:
1. Haft befogad anledning att tro att den haft rätt till misstagsbetalningen (godtroskravet),
2. i befogad god tro inrättat sig efter den felaktiga prestationen (inrättandekravet),
3. samt vid en allmän intresseavvägning ska det framstå som motiverat att återkravs rätten faller.
Behöver du råd kring misstagsbetalning eller fastighetsköp? Kontakta oss för juridisk hjälp.