Är räddningstjänstens framkomlighet avgörande för slutbesked vid nybyggnation?
Högsta domstolen, 10 juli 2024 mål nr T 2169-23
Högsta domstolen bekräftar tidigare beslut om att vägra slutbesked på grund av brister i räddningstjänstens framkomlighet.
PARTER/SAKEN
Ikano Bostadsutveckling AB var klagande i Högsta domstolen, medan motparten var Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun.
Saken gäller slutbesked för flerbostadshus på flera fastigheter i Järfälla kommun. Frågan är om det, trots det startbesked som meddelats, har funnits
förutsättningar att vägra slutbesked.
BAKGRUND
Ikano Bostadsutveckling AB erhöll bygglov och startbesked för nybyggnation av flerbostadshus i Barkarby. Under byggnationen uppstod frågan om brandskyddsreglerna uppfylldes, särskilt gällande räddningstjänstens framkomlighet till byggnaderna. Den lösning för utrymning i händelse av brand som Ikano hade valt, innebar att utrymning skulle kunna ske genom lägenheternas fönster mot innergården, med hjälp av räddningstjänsten.
Miljö- och bygglovsnämnden beviljade interimistiska slutbesked för vissa delar av byggnaden, men beslutade senare att vägra slutbesked på grund av brister i brandskyddet. Enligt nämnden var framkomligheten för räddningstjänstens fordon till uppställningsplatserna på innergården otillräcklig, vilket innebar att byggnaden inte var åtkomlig för räddningsinsatser enligt gällande regler. Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen upphävde nämndens beslut, men Mark- och miljööverdomstolen fastställde senare beslutet att vägra slutbesked.
DOMEN
Högsta domstolen fastställde Mark- och miljööverdomstolens domslut att vägra slutbesked. Ikano Bostadsutveckling AB förlorade målet och måste därför betala motpartens rättegångskostnader.
SKÄLEN
Högsta domstolen ansåg att Miljö- och bygglovsnämnden hade rätt att vägra slutbesked på grund av bristerna i räddningstjänstens framkomlighet, vilket utgjorde ett allvarligt säkerhetsproblem. Enligt Plan- och bygglagen ska byggnader ha tekniska egenskaper som säkerställer att personer som befinner sig i byggnaden vid brand ska kunna lämna den eller räddas på annat sätt. Detta innefattar krav på framkomlighet för räddningstjänstens fordon.
Domstolen påpekade att startbeskedet inte innebar ett slutligt godkännande av byggnadens tekniska egenskaper, inklusive brandsäkerheten. Trots att startbeskedet hade meddelats kunde nämnden vägra slutbesked om brister uppdagades som innebar risk för säkerheten.
ALLMÄNNA RÅD
Byggföretag bör noggrant planera och genomföra alla delar av byggprocessen med särskilt fokus på säkerhetsaspekter, inklusive brandskydd och räddningstjänstens framkomlighet. Det är avgörande att dessa krav uppfylls för att undvika försenade slutbesked och ökade kostnader. Säkerställ att det finns tillräckliga utrymningsvägar och att räddningstjänstens fordon har full tillgänglighet till byggnaden. En tidig dialog med bygglovsnämnden och räddningstjänsten kan identifiera potentiella problem och säkerställa att alla krav uppfylls under hela byggprocessen.