Paul Lehecka
Jurist
MER OM Paul
Oavsett om du som fastighetsägare innehar hyresrätter för bostadsändamål eller kommersiella lokaler kan vi på Creo Advokater bistå dig.
Ibland vill en hyresgäst överlåta lokalen, ofta i samband med försäljning av verksamheten men ibland bara för hyresgästen behöver större eller mindre lokal. Som hyresvärd behöver du då ta ställning till om du kan acceptera överlåtelsen. Det kan ibland vara svårt att avgöra. Det är svårt att veta på förhand om den nya hyresgästen kommer leva upp till hyresavtalets förpliktelser.
Huvudregeln är att en hyresgäst inte får överlåta lokalen utan hyresvärdens samtycke. Men hyresvärden ska gå med på överlåtelsen om det inte finns en skälig anledning att motsätta sig.
Hyresvärdens nekande kan prövas i Hyresnämnden. Det händer ofta att hyresvärden har skälig anledning att säga nej men Hyresnämnden ger tillstånd ändå. Det kan bero på att man inte haft tillräckligt stöd i förfarandet. Det är också viktigt att tänka igenom situationen och noga överväga vilka skäl för nekande som finns.
När en lokal överlåts tillsammans med verksamheten har hyresgästen möjlighet att få tillstånd av Hyresnämnden för överlåtelse av lokalen om hyresvärden saknar befogad anledning att motsätta sig överlåtelsen. Det kan exempelvis vara nya hyresgästens bristande betalningsförmåga, att nya hyresgästen misskött annat hyresförhållande eller inte kommer driva verksamheten vidare utan bara är ute efter lokalen med dess läge för en annan verksamhet.
Här är det extremt viktigt för hyresvärden att kontrollera nya hyresgästen noga och överväga om det finns risk för att en mindre seriös hyresgäst tar över. Det rör sig inte bara om ekonomiska risker med uteblivna hyresbetalningar. Det har blivit allt vanligare att personer med koppling till organiserad brottslighet tar sig in i den ”normala” ekonomin genom att köpa en verksamhet och ta över hyreslokalen den bedrivs i. Även sådana fall där det är en normal aktör men där ”okonventionella” lån har tagits är problematiska. Även sådana hyresgäster riskerar ge upphov till svårigheter. Inledningsvis sköter de sig ofta men successivt kommer problemen.
Var även försiktig med att hyra ut till aktiebolag utan villkor om att kontrollen över bolaget inte får ändras utan tillstånd. Annars kan aktierna i bolaget säljas till vem som helst, även någon med mycket dålig historik. Om aktierna överlåts är det teknisk sett fortfarande samma hyresgäst (bolaget) som hyr lokalen.
Om hyresvärden inte svarar på hyresgästens ansökan om överlåtelse av hyresrätten inom tre veckor får hyresgästen säga upp sitt kontrakt i förtid. Regeln kallas semesterparagrafen därför att den hyresgäst som vill bli av med lokalen kan passa på inför jul eller sommar och hoppas på att svaret dröjer. Detsamma gäller om hyresvärden nekar överlåtelse utan skälig anledning.
En hyresgäst som vill bli av med lokalen och hyresbetalningarna kan göra en mindre allvarligt menad överlåtelse i semestertid och om hyresvärden missar att svara eller säger nej utan skälig anledning så kan hyresgästen göra sig fri från lokalen.
Medarbetare
Paul Lehecka
Paul avlade juristexamen vi Lunds universitet 2003. Paul är van att tillämpa juridiken kommersiellt och har varit bolagsjurist på AB Svenska där han har arbetat brett inom civilrättens område. Han har därefter arbetat med fastighetsrelaterad juridik, huvudsakligen från fastighetsägarens sida har gedigna kunskaper i hyresrätt, bostadsrätt, arrenden och allmän nyttjanderätt.
Paul har därtill mycket omfattande och god erfarenhet av tvistlösning, såväl utomrättsligt som i domstol.
Den breda civilrättsliga kännedomen tillsammans med processvanan och det pragmatiska tillvägagångssättet resulterar i en dynamisk och kreativ problemlösning på klientuppdraget.
Paul levererar effektiv, affärsmässig och resultatinriktad rådgivning till sina klienter.
STÄNG
Jörn Liljeström
Jörn har arbetat som jurist i dryga 30 år och är specialiserad inom tvistelösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han även arbetat mycket med alla de frågor som kan uppstå för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Han har företrätt klienter i tvistemål i tingsrätter i hela landet, från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen. Han löser även tvister utanför domstol och kan anlitas i skiljeförfarande.
Han har praktisk erfarenhet av alla nivåer i systemet och alla mer eller mindre frekvent förekommande tvistefrågor som kan prövas i domstol. Det ger utöver klarsyn även ett bra underlag för goda råd och effektiv problemlösning.
Kontakta Jörn när ni behöver hjälp.
STÄNG
Lotta Stylander
Lotta har en svensk juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Sina Akkurt
Sina har omfattande erfarenhet som processförare på Skatteverket samt därefter på advokatbyrå.
Hon arbetar med affärsjuridik, tvistelösning och hyres- och avtalsrättsliga frågor. Hon har även erfarenhet av komplicerade bodelningstvister med större värden.
Utöver den omfattande praktiska erfarenheten har hon utöver juristexamen även en fil.kand i företagsekonomi.
Denna bakgrund ger ett mervärde för klienten som behöver stöd i bolags- och delägarfrågor.
Tveka inte att höra av dig till Sina om du behöver biträde i tvist eller för juridisk rådgivning.
STÄNG
Morgan Modéer
Morgan har en juristexamen från Lunds universitet, kompletterad med företagsekonomi.
Han kommer närmast från sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Karlstad. Han har därmed god erfarenhet av förvaltningsrätt och förvaltningsprocess.
På Creo är han biträdande jurist och arbetar med tvistelösning med särskild inriktning mot affärsjuridik, fastighetsrätt och byggfrågor.
Då han studerat, arbetat och har familj i Köpenhamn så är han även dansktalande.
Tveka inte att höra av dig till Morgan för juridisk rådgivning!
STÄNG