Paul Lehecka
Jurist
MER OM Paul
Oavsett om du som fastighetsägare innehar hyresrätter för bostadsändamål eller kommersiella lokaler kan vi på Creo Advokater bistå dig. Här ger vi dig mer information om vad som gäller när fastighetsägaren önskar förändra villkoren i ett lokalhyreskontrakt. Informationen är även aktuell för den lokalhyresgäst som önskar förändra sina hyresvillkor.
För att ändra hyresvillkor i ett lokalhyresavtal måste parterna komma överens om förändringarna. Detta kan ske genom en överenskommelse mellan hyresvärd och hyresgäst i ett nytt hyresavtal eller ett tillägg till det gällande avtalet och utan att det behövs en uppsägning av det befintliga hyresavtalet. Om parterna inte kan komma överens om nya hyresvillkor för förlängning av hyresavtalet krävs det dock att en korrekt uppsägning av det befintliga hyresavtalet först genomförs. Uppsägning av lokalhyresavtal för villkorsändring innebär att hyresvärden säger upp avtalet för att kunna få till stånd en ändring av avtalsvillkoren, till exempel hyran. Här listar vi viktiga saker att tänka på i utformandet av uppsägningen.
Beträffande t ex restauranger förekommer ibland flera överlåtelser av rörelsen, vilket kan innebära att angivet namn på restaurangen och den juridiska person som är hyresgäst skiljer sig åt. Nytt hyresavtal med nytt namn kanske inte har upprättats och missar kan ha skett vid uppdatering av hyressystemet. Förvånansvärt ofta sänds uppsägningar till fel juridisk person.
Det måste tydligt framgå vem som sagt upp hyresavtalet. Uppsägningen bör undertecknas av samtliga hyresvärdar (om det finns flera). Om ombud används ska det framgå vem som företräds av den som undertecknar.
Det är nödvändigt att uppsägning av hyresavtalet sker till rätt tidpunkt. Uppsägningen måste delges lokalhyresgästen senast dagen innan gällande uppsägningstid börjar löpa för att uppsägning ska anses ha skett i rätt tid. Delgivning är även viktigt för att det ska gå att bevisa när uppsägningen mottogs och om eventuell hänskjutning till hyresnämnden skett inom rätt tid. Om uppsägningen inte delges inom rätt tid blir uppsägningen ogiltig.
Huvudregeln är att uppsägningstiden är 9 månader innan hyresperiodens slut, undantag från detta kan föreligga, t ex om längre uppsägningstid avtalats eller om det är ett hyresavtal på bestämd tid kortare än 9 månader.
Antingen ska förslag till ett nytt hyresavtal bifogas eller så ska det tydligt framgå vilka villkor som begärs av hyresvärden. Det ska i princip vara möjligt för hyresgästen att acceptera eller förkasta det föreslagna avtalet med de nya villkoren direkt vid mottagandet av uppsägningen
Vid hyresvärdens uppsägning ska uppsägningen innehålla en underrättelse om att hyresgäst som motsätter sig villkorsändringen kan hänskjuta ärendet till hyresnämnden för medling inom 2 månader från delgivningen av uppsägningen. Underrättelsen är ett formkrav för uppsägningens giltighet och det gäller strikta regler för underrättelsens innehåll.
Om hyresgästen inte hänskjuter frågan till hyresnämnden inom tidsfristen måste hyresgästen antingen acceptera de av hyresvärden begärda hyresvillkoren för förlängning eller avflytta från lokalen utan rätt till ersättning med anledning av indirekt besittningsskydd (se nedan, angående indirekt besittningsskydd).
Om frågan hänskjuts till hyresnämnden kan nämnden bistå hyresvärden och hyresgästen med medling mellan parterna i syfte att parterna ska nå ett nytt avtal. Om någon av parterna yrkar det kan nämnden yttra sig i frågor som: hyresgästens rätt till uppskov med avflyttning, lokalens marknadshyra samt giltigheten avseende uppsägningen.
En hyresgäst har indirekt besittningsskydd om hyresförhållandet (den tid hyresgästen totalt har hyrt lokalen) har varat längre än nio månader och det inte finns någon överenskommelse om att hyresgästen avstår från besittningsskyddet.
Om hyresvärden säger upp hyresavtalet för villkorsändringar som inte är skäliga, till exempel om en oskäligt hög hyra begärs, innebär besittningsskyddet att hyresvärden kan komma att bli skyldig att betala ersättning, dvs skadestånd till hyresgästen om förlängning av hyresavtalet inte kan uppnås. Minimiskadeståndet är då ett belopp som motsvarar lokalens totalårshyra. Vanligtvis utgår man från förra årets kostnader för att bestämma minimiskadeståndet. Om hyresgästen har andra förluster som kan styrkas kan hyresvärden även bli skadeståndsskyldig för dessa. I princip ska all skada som hyresgästen drabbas av med anledning av upphörandet ersättas av hyresvärden.
Sammanfattningsvis är uppsägning, avtalsförhandling och prövning av villkorsändringar komplicerat och juridisk expertis krävs.
Tänk också på att när en uppsägning väl är gjord kan denna i sig inte ändras och felaktigheter kan få långtgående och oönskade konsekvenser. Det är alltid bra att vara ute i god tid innan en uppsägning för ändrade hyresvillkor ska göras. Det bästa är vanligen att försöka förhandla och komma överens om villkoren för förlängning av hyresavtalet med motparten redan innan man behöver säga upp för villkorsändring.
Vi på Creo Advokater är experter inom detta område, tag kontakt med oss på creo@creoadvokater.se eller på telefon: 08-562 403 40.
Medarbetare
Paul Lehecka
Paul avlade juristexamen vi Lunds universitet 2003. Paul är van att tillämpa juridiken kommersiellt och har varit bolagsjurist på AB Svenska där han har arbetat brett inom civilrättens område. Han har därefter arbetat med fastighetsrelaterad juridik, huvudsakligen från fastighetsägarens sida har gedigna kunskaper i hyresrätt, bostadsrätt, arrenden och allmän nyttjanderätt.
Paul har därtill mycket omfattande och god erfarenhet av tvistlösning, såväl utomrättsligt som i domstol.
Den breda civilrättsliga kännedomen tillsammans med processvanan och det pragmatiska tillvägagångssättet resulterar i en dynamisk och kreativ problemlösning på klientuppdraget.
Paul levererar effektiv, affärsmässig och resultatinriktad rådgivning till sina klienter.
STÄNG
Jörn Liljeström
Jörn har arbetat som jurist i dryga 30 år och är specialiserad inom tvistelösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han även arbetat mycket med alla de frågor som kan uppstå för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Han har företrätt klienter i tvistemål i tingsrätter i hela landet, från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen. Han löser även tvister utanför domstol och kan anlitas i skiljeförfarande.
Han har praktisk erfarenhet av alla nivåer i systemet och alla mer eller mindre frekvent förekommande tvistefrågor som kan prövas i domstol. Det ger utöver klarsyn även ett bra underlag för goda råd och effektiv problemlösning.
Kontakta Jörn när ni behöver hjälp.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Lotta Stylander
Lotta har en svensk juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG