Jörn Liljeström
Advokat/Partner
jorn.liljestrom@creoadvokater.se
MER OM Jörn
Vi hjälper dig med genomgång av förhandsavtalet och därmed förutsättningarna för frånträdande.
På grund av inflation, energipriser och ökande räntor så är det många bostadsrättsföreningar som behöver höja sina årsavgifter. Det har inte funnits tillräckliga försiktighetsmarginaler i föreningens ekonomiska plan utan istället har det varit en kalkyl som bara håller i solsken och medvind. Det betyder att många nya bostadsrättsföreningar måste höja årsavgiften innan eller strax efter inflytt. Årsavgiftshöjning påverkar marknadspriset på lägenheten nedåt, utöver den allmänna prisnedgången som inleddes våren 2022. Det kan även innebära att lånelöften som givits baserat på lägre avgiftsnivå inte längre gäller. Du som köpt nyproduktion kanske inte har råd att köpa och ta förlusten som blir följden av att bostadsrättsföreningen inte håller sig till den avtalade årsavgiften.
För det fall du drabbats av en väsenligt högre årsavgift så finns möjlighet att frånträda förhandsavtalet.
För att se över dina möjligheter och ge dig ett bra beslutsunderlag så behöver du goda råd. Det är viktigt att frånträdandet sker på korrekt sätt och att du inte i onödan ådrar dig skadeståndsansvar.
Vi hjälper dig med genomgång av förhandsavtalet och därmed förutsättningarna för frånträdande. Om förutsättningar för frånträdande finns så upprättar vi en uppsägning som håller vid en rättslig prövning. Vid en eventuell rättslig prövning i domstol företräder vi dig gentemot föreningen.
För finansiering av ombudskostnader finns möjlighet att ansöka om rättsskydd via aktuell hemförsäkring.
Det finns ingen lättläst information, utan man behöver istället vända sig till förarbeten samt nuvarande och framtida lagstiftning.
Förhandsavtal regleras i femte kapitlet bostadsrättslagen. Enligt nu gällande 5 kap. 8 § st 1. p. 3 (fr o m den 1 januari 2023 skall 5 kap. 13 § bostadsrättslagen tillämpas) så har en förhandstecknare rätt att efter uppsägning genast frånträda avtalet om de avgifter som skall betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än som angavs i förhandsavtalet. Avtalet skall då sägas upp inom tre månader från den dag förhandstecknaren fick kännedom om den högre avgiften.
Vad som är att anse som en väsentlig höjning har överlämnats till rättstillämpningen men vid bedömningen har den information som föreningen lämnat vid kostnadskalkylen och på annat sätt innan avtalet ingås betydelse. Orsaken till kostnadshöjningen ska dock normalt inte ha någon inverkan på din rätt att frånträda. Lagstiftaren har nämligen tagit hänsyn till att du i egenskap av förhandstecknare är konsument och att du generellt inte ska stå risken för kostnadsökningar som överstiger beräknade avgifter, detta oavsett om kostnadsökningarna varit utanför föreningens kontroll eller inte, se prop. 1990/91:92 s. 187.
Medarbetare
Jörn Liljeström
Jörn har arbetat som jurist i dryga 30 år och är specialiserad inom tvistelösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han även arbetat mycket med alla de frågor som kan uppstå för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Han har företrätt klienter i tvistemål i tingsrätter i hela landet, från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen. Han löser även tvister utanför domstol och kan anlitas i skiljeförfarande.
Han har praktisk erfarenhet av alla nivåer i systemet och alla mer eller mindre frekvent förekommande tvistefrågor som kan prövas i domstol. Det ger utöver klarsyn även ett bra underlag för goda råd och effektiv problemlösning.
Kontakta Jörn när ni behöver hjälp.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Lotta Stylander
Lotta har en svensk juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG
Morgan Modéer
Morgan har en juristexamen från Lunds universitet, kompletterad med företagsekonomi.
Han kommer närmast från sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Karlstad. Han har därmed god erfarenhet av förvaltningsrätt och förvaltningsprocess.
På Creo är han biträdande jurist och arbetar med tvistelösning med särskild inriktning mot affärsjuridik, fastighetsrätt och byggfrågor.
Då han studerat, arbetat och har familj i Köpenhamn så är han även dansktalande.
Tveka inte att höra av dig till Morgan för juridisk rådgivning!
STÄNG
Sina Akkurt
Sina har omfattande erfarenhet som processförare på Skatteverket samt därefter på advokatbyrå.
Hon arbetar med affärsjuridik, tvistelösning och hyres- och avtalsrättsliga frågor. Hon har även erfarenhet av komplicerade bodelningstvister med större värden.
Utöver den omfattande praktiska erfarenheten har hon utöver juristexamen även en fil.kand i företagsekonomi.
Denna bakgrund ger ett mervärde för klienten som behöver stöd i bolags- och delägarfrågor.
Tveka inte att höra av dig till Sina om du behöver biträde i tvist eller för juridisk rådgivning.
STÄNG