Sina Akkurt
Advokat/Partner
MER OM Sina
Enskilda styrelseledamöter i aktiebolag och andra bolagsföreträdare har som huvudregel inget personligt betalningsansvar för bolagets skulder. Det finns dock några viktiga undantag som företrädare och styrelseledamöter bör känna till.
Enskilda styrelseledamöter i aktiebolag och andra bolagsföreträdare har som huvudregel inget personligt betalningsansvar för bolagets skulder. Det finns dock några viktiga undantag som företrädare och styrelseledamöter bör känna till. Styrelseledamöter och andra bolagsföreträdares personliga betalningsansvar regleras i aktiebolagslagen (ABL) och skatteförfarandelagen (SFL). Reglerna om personligt betalningsansvar är omdiskuterade och ansvaret kan komma som en otrevlig överraskning.
Av 25 kap ABL framgår bland annat att när det finns skäl för en styrelse att anta att bolagets eget kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet alternativt att Kronofogden upprättat en utredningsrapport som visar att bolaget saknar tillgångar för att betala sina skulder, s k kritisk kapitalbrist, ska styrelsen vidta vissa lagstadgade åtgärder.
Underlåter styrelsen att;
1. upprätta och låta bolagets revisor granska en kontrollbalansräkning,
2. sammankalla en första kontrollstämma eller,
3. ansöka om att bolaget ska gå i likvidation, uppkommer ett personligt betalningsansvar för styrelsens ledamöter. Styrelseledamöternas ansvar är solidariskt och omfattar alla förpliktelser som uppkommer för bolaget.
Även bolagets aktieägare kan komma att omfattas av ansvaret enligt ABL. Om en aktieägare vet om att bolaget är skyldigt att gå i likvidation och trots detta deltar i ett beslut att fortsätta bolagets verksamhet, ansvarar aktieägaren solidariskt med styrelseledamöterna för de förpliktelser som uppkommer efter den andra kontrollstämman.
Befarar ni att kritisk kapitalbrist uppstått i bolaget är ni välkomna att höra av er till oss. Vi bygger då upp en kunskap om bolagets kapitalsituation och hjälper er att genomföra de åtgärder som föreskrivs i lag. På sådant sätt undviker ni att hamna i en situation där anspråk kan riktas mot en styrelseledamot.
Företrädare; styrelseledamöter och faktiska företrädare riskerar att bli betalningsskyldiga för den juridiska personens förfallna skatter och avgifter men även andra obetalda fordringar som debiterats av andra statliga myndigheter. Beroende på vilken sorts obetald skatt eller avgift som är aktuell för ett företrädaransvar gäller olika regler. Bestämmelserna finns i 59 kap SFL.
Skatteverket har möjlighet att ingå överenskommelse med enskilda företrädare om att begränsa skyldigheten. Möjligheten är lagreglerad och Skatteverket ska kunna motivera att överenskommelsen är lämpligt ur allmän synpunkt. Har du fått ett krav från Skatteverket kan vi bistå med rådgivning och hjälp att förhandla med Skatteverket alternativt bemöta Skatteverkets krav.
Tveka inte att höra av dig till oss på 08 120 196 14 eller via kontaktformuläret nedan.
Medarbetare
Sina Akkurt
Sina har omfattande erfarenhet som processförare på Skatteverket samt därefter på advokatbyrå.
Hon arbetar med affärsjuridik, tvistelösning och hyres- och avtalsrättsliga frågor. Hon har även erfarenhet av komplicerade bodelningstvister med större värden.
Utöver den omfattande praktiska erfarenheten har hon utöver juristexamen även en fil.kand i företagsekonomi.
Denna bakgrund ger ett mervärde för klienten som behöver stöd i bolags- och delägarfrågor.
Tveka inte att höra av dig till Sina om du behöver biträde i tvist eller för juridisk rådgivning.
STÄNG
Jörn Liljeström
Jörn har arbetat som jurist i dryga 30 år och är specialiserad inom tvistelösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han även arbetat mycket med alla de frågor som kan uppstå för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Han har företrätt klienter i tvistemål i tingsrätter i hela landet, från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen. Han löser även tvister utanför domstol och kan anlitas i skiljeförfarande.
Han har praktisk erfarenhet av alla nivåer i systemet och alla mer eller mindre frekvent förekommande tvistefrågor som kan prövas i domstol. Det ger utöver klarsyn även ett bra underlag för goda råd och effektiv problemlösning.
Kontakta Jörn när ni behöver hjälp.
STÄNG
Lotta Stylander
Lotta har en svensk juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Morgan Modéer
Morgan har en juristexamen från Lunds universitet, kompletterad med företagsekonomi.
Han kommer närmast från sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Karlstad. Han har därmed god erfarenhet av förvaltningsrätt och förvaltningsprocess.
På Creo är han biträdande jurist och arbetar med tvistelösning med särskild inriktning mot affärsjuridik, fastighetsrätt och byggfrågor.
Då han studerat, arbetat och har familj i Köpenhamn så är han även dansktalande.
Tveka inte att höra av dig till Morgan för juridisk rådgivning!
STÄNG