Vem är ansvarig för fuktskador orsakade av gamla byggnadsmetoder?
Högsta domstolen, 24 maj 2010, mål nr T 2616-08
I denna dom avgjordes frågan om en köpare har rätt till nedsättning av köpeskillingen på grund av dolda fuktskador i en fritidsfastighet som uppkommit på grund av en golvkonstruktion från 1970-talet.
PARTER/SAKEN
Köparen Fri Kraft Kommanditbolag mot säljarna HC, MC, CCG och GCP. I Högsta domstolen var Fri Kraft Kommanditbolag klagande och de fyra privatpersonerna motparter.
BAKGRUND
År 1996 köpte Fri Kraft Kommanditbolag en fritidsfastighet för 1 250 000 kr. Byggnaden på fastigheten hade uppförts på 1970-talet och var utförd med en golvkonstruktion som senare visade sig leda till fuktskador. När Fri Kraft senare försökte sälja fastigheten upptäcktes skadorna, och de hävdade att fastigheten hade ett fel som berättigade dem till nedsättning av köpeskillingen.
DOMEN
Eftersom byggnaden inte avvek från vad köparen med fog kunde förvänta sig, bestämde Högsta domstolen att köpeskillingen inte skulle sättas ned. Fri Kraft Kommanditbolag förlorade och fick betala motparternas rättegångskostnader om 37 500 kr.
SKÄLEN
Högsta domstolen betonade att en köpares förväntningar bör baseras på vad som var vedertaget och accepterat vid tidpunkten för byggnadens uppförande. Eftersom konstruktionen inte avvek från gällande normer vid den tiden ansågs köparen inte ha rätt till nedsättning av köpeskillingen.
ALLMÄNNA RÅD
Fastighetsköpare bör vara medvetna om att äldre byggnadsmetoder kan medföra dolda fel som inte ger rätt till ersättning eller nedsättning av köpeskillingen. Det är viktigt att göra en noggrann undersökning av äldre fastigheter, särskilt om byggnaden uppfördes enligt äldre normer som idag anses bristfälliga.