Vad innebär en fackmässig bedömning enligt AB 04?
Högsta domstolen, 27 januari 2015, mål nr T 407-13
Högsta domstolen har avgjort en tvist mellan en entreprenör och en beställare angående tolkning av avtalsvillkor i ett entreprenadavtal enligt AB 04. Domstolens tolkning av vad som utgör en fackmässig bedömning i avtalsförhållanden får betydelse för framtida tolkning av liknande villkor.
PARTER/SAKEN
Entreprenören Secora Sverige AB mot beställaren Region Gotland i Högsta domstolen.
Tvisten rör tolkningen av ett specifikt villkor i AB 04 och om Secora har rätt till ytterligare ersättning på grund av oväntade förhållanden som uppstod under entreprenaden.
BAKGRUND
Region Gotland beställde muddringsarbeten av Secora i Slite hamn. Parternas avtal hänvisade till AB 04, som reglerar byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader. Under arbetets gång stötte Secora på hårt kalkberg som krävde sprängningsarbeten utöver vad som initialt var planerat. Secora krävde ersättning för dessa extra arbeten, men tingsrätten och hovrätten avslog kraven. Secora överklagade till HD som tog upp frågan om hur AB 04 kap. 1 § 8 skulle tolkas, specifikt om entreprenören vid en fackmässig bedömning måste ta hänsyn till de mest negativa förhållanden som är möjliga.
DOMEN
Högsta domstolen fastställde att AB 04 kap. 1 § 8 ska tolkas så att entreprenören vid en fackmässig bedömning endast behöver ta hänsyn till förhållanden inom arbetsområdet som är troliga. Hovrättens dom står fast, vilket innebär att Secora förlorade målet och ska ersätta Region Gotlands rättegångskostnader.
SKÄLEN
HD betonade att en fackmässig bedömning inte kräver att entreprenören alltid måste räkna med de mest negativa möjliga förhållandena, utan endast sådana som är troliga och därmed förutsebara. Detta syftar till att upprätthålla en rationell och kostnadseffektiv process i entreprenadprojekt, där anbudsgivare kan förvänta sig att basera sina kalkyler på realistiska och sannolika förhållanden snarare än på osäkra eller extrema scenarier.
ALLMÄNNA RÅD
Vid tolkning av avtal, särskilt inom entreprenadrätt, är det viktigt att förstå vad som menas med en fackmässig bedömning. Det innebär att man ska beakta sannolika risker och förhållanden, men inte alla möjliga negativa scenarier. Företag och bostadsrättsföreningar bör säkerställa att avtalsvillkor är tydliga och att alla parter har en gemensam förståelse för vilka förhållanden som ska beaktas vid genomförandet av arbeten. Vi på Creo Advokater kan hjälpa er författa och tolka avtal, samt bistå om tvist skulle uppstå.