Lotta Stylander
Jurist
lotta.stylander@creoadvokater.se
MER OM Lotta
Många har uppfattningen om att det är bostadsrättshavaren som ansvarar över sin anlitade hantverkare (entreprenör) och för de skador som hantverkaren orsakar utanför lägenheten, t ex genom att slå hål i ett rör så att hela huset ned till källaren vattenskadas. Det stämmer inte.
Bostadsrättslagen saknar reglering av bostadsrättshavarens ansvar för skador på andra delar av föreningens fastighet än i lägenheten även om tredje man (hantverkaren) vårdslöst orsakat skador. För att bostadsrätthavaren ska hållas ansvarig för skador orsakade av hans eller hennes hantverkare krävs att föreningen inte bara bevisar att hantverkaren vållat skadan utan även att bostadsrättshavaren agerat oaktsamt i sitt val eller sin styrning av hantverkaren. Det är ofta svårt eller omöjligt att bevisa det.
Det finns en bestämmelse i bostadsrättslagen 7 kap. 12 § som är skriven i samband med undantaget för brand- eller vattenledningsskada men den reglerar endast bostadsrättshavarens ansvar för brand- eller vattenledningsskador inne i lägenheten. Det gäller alltså inte för skador utanför lägenheten eftersom det inte är inom ramen för bostadsrättshavarens ansvarsområde.
Av motiven till bostadsrättslagen 7 kap. 12 § framgår även att det inte genom stadgar går att utvidga bostadsrättshavarens ansvarsområde till delar av huset som ligger utanför lägenheten.
Uppstår skador i föreningens fastighet som orsakas av bostadsrättshavarens anlitade entreprenör kan föreningen inte kräva skadestånd av bostadsrättshavaren. Det är i stället entreprenören som ska ersätta skadan. Har föreningen otur, är entreprenören oseriös och det blir svårt för föreningen att få betalt.
Nedan listar vi hur föreningen kan minimera risker som har att göra med medlemmarnas hantering av sina underhålls- och renoveringsarbeten.
Föreningen bör upprätta tydliga riktlinjer och rekommendationer för medlemmarna när det gäller att välja hantverkare (entreprenör). Medlemmarna kan uppmanas att använda seriösa och pålitliga hantverkare med relevant utbildning, erfarenhet och licenser. Det är också viktigt att medlemmen begär in referenser och försäkringsdokumentation från hantverkarna.
Föreningen kan erbjuda rådgivning och stöd till medlemmarna när de väljer hantverkare. Utöver råden om hur man bedömer hantverkarnas kompetens enligt ovan så kan man erbjuda en lista över pålitliga entreprenörer som tidigare har arbetat inom föreningen. Här finns risk för maktmissbruk, det är viktigt att inte styra medlemmarna till vissa entreprenörer då konkurrensbegränsning ofta följer med korruption.
Om föreningen väljer att följa upp och utvärdera arbeten som utförts följer utöver kostnader även visst ansvar.
Har en bostadsrättshavares hantverkare orsakat skada i er förening? Kontakta oss på 08 562 403 40 så hjälper vi er att driva kravet!
Medarbetare
Lotta Stylander
Lotta har en svensk juristexamen från Uppsala Universitet. Hon har tidigare varit verksam vid bland annat Fastighetsägarna och SBC.
Lotta har gedigen erfarenhet av juridisk rådgivning och tvistemålshantering. Hon arbetar med många olika rättsområden, med tyngdpunkt inom allmän affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt bostadsrätt.
Välkommen att kontakta Lotta för effektiv rådgivning och hantering av tvister.
STÄNG
Jörn Liljeström
Jörn har arbetat som jurist i dryga 30 år och är specialiserad inom tvistelösning, affärsjuridik och bolagsfrågor. Sedan karriärens början har han även arbetat mycket med alla de frågor som kan uppstå för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Han har företrätt klienter i tvistemål i tingsrätter i hela landet, från Ystad till Haparanda, samtliga hovrätter och i Högsta domstolen. Han löser även tvister utanför domstol och kan anlitas i skiljeförfarande.
Han har praktisk erfarenhet av alla nivåer i systemet och alla mer eller mindre frekvent förekommande tvistefrågor som kan prövas i domstol. Det ger utöver klarsyn även ett bra underlag för goda råd och effektiv problemlösning.
Kontakta Jörn när ni behöver hjälp.
STÄNG
Daniel Edström
Daniel tog sin juristexamen från Uppsala universitet 2001 och innehar certifikat i internationell och komparativ rätt från Tilburg University (1999). Efter examen arbetade han som bolagsjurist inom bl a telekom och för Stockholms Stadsmission. Sedan 2008 har han varit verksam på advokatbyrå.
Daniel har stor erfarenhet av juridisk rådgivning och processföring i domstol. Han biträder löpande alla typer av klienter inom civilrättens område, med tyngdpunkt på affärsjuridik, fastighets- och entreprenadrätt samt tvistelösning av olika slag.
Välkommen att kontakta Daniel för effektiv rådgivning och vid behov av advokat för en rättslig tvist.
STÄNG
Sina Akkurt
Sina har omfattande erfarenhet som processförare på Skatteverket samt därefter på advokatbyrå.
Hon arbetar med affärsjuridik, tvistelösning och hyres- och avtalsrättsliga frågor. Hon har även erfarenhet av komplicerade bodelningstvister med större värden.
Utöver den omfattande praktiska erfarenheten har hon utöver juristexamen även en fil.kand i företagsekonomi.
Denna bakgrund ger ett mervärde för klienten som behöver stöd i bolags- och delägarfrågor.
Tveka inte att höra av dig till Sina om du behöver biträde i tvist eller för juridisk rådgivning.
STÄNG
Morgan Modéer
Morgan har en juristexamen från Lunds universitet, kompletterad med företagsekonomi.
Han kommer närmast från sin notarietjänstgöring vid Förvaltningsrätten i Karlstad. Han har därmed god erfarenhet av förvaltningsrätt och förvaltningsprocess.
På Creo är han biträdande jurist och arbetar med tvistelösning med särskild inriktning mot affärsjuridik, fastighetsrätt och byggfrågor.
Då han studerat, arbetat och har familj i Köpenhamn så är han även dansktalande.
Tveka inte att höra av dig till Morgan för juridisk rådgivning!
STÄNG